Start › Bedömningar 2024 › Giftfri miljö 2024
MÅL: Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna.
BEDÖMNING 2023: Skåne är ett län med intensivt jordbruk, stor andel livsmedelsindustri och kemisk industri och bitvis hög befolkningstäthet. Detta gör att tillsyn över jordbruk och industri samt strategiska insatser gentemot allmänhetens beteendemönster är viktiga åtgärder för att uppnå en Giftfri miljö. Infriandet av en Giftfri miljö kräver dock internationella och nationella överenskommelser, innovationer, och ett ambitiöst miljöarbete från alla aktörer i hela produktions- och konsumtionskedjan.
Varje miljökvalitetsmål har preciseringar som förtydligar målet och används i det löpande uppföljningsarbetet av målet.
Miljökvalitetsmålet kommer inte kunna nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder, men det finns för närvarande många åtgärder på plats som kommer att leda till en förbättring.
Giftfri miljö är ett mål vars infriande kräver internationella överenskommelser och lång återhämtningstid. Befintliga underlag behöver sammanställas och kompletteras såväl nationellt som regionalt för att utvecklingen i miljön ska kunna bedömas.
I dagsläget uppfyller ingen av Skånes vattenförekomster god kemisk status enligt miljökvalitetsnormerna, vilket främst beror på kvicksilver och polybromerade difenyletrar. Båda dessa föroreningar utgör globala problem. Utöver detta finns det ett flertal vattenförekomster i Skåne som inte bedöms uppnå god status avseende miljögifter på grund av lokala utsläppskällor.
I dagsläget uppfyller ingen av Skånes vattenförekomster god kemisk status enligt miljökvalitetsnormerna.
Länsstyrelsen Skåne
I Skåne minskar för närvarande antalet lantbrukare som söker stöd för ekologisk produktion, och försäljningen av bekämpningsmedel ökar. Dessutom ökar andelen höstsådda grödor, vilket leder till besprutning mot ogräs under hösten, vilket i sin tur ökar risken för utlakning av bekämpningsmedel.
I analyser av grundvatten som genomförts sedan 2021 noteras bekämpningsmedel och deras metaboliter i förhöjda halter, vilket indikerar att utvecklingen rör sig åt fel håll.
Fortsatt höga nivåer av bekämpningsmedel i skånska åar
Inom ramen för den regionala miljöövervakningen har man undersökt halten av bekämpningsmedel och deras nedbrytningsprodukter i 13 skånska åar. Resultatet från år 2022 visar att halterna de senaste 20 åren varit mer eller mindre oförändrade, vilket inte är hållbart för vattenmiljön.
Det är nödvändigt med en minskad användning av bekämpningsmedel för att få ned halterna av dessa och deras nedbrytningsprodukter som är skadliga för växt- och djurlivet i åarna.
Rapporten Bekämpningsmedel i skånska vattendrag, Länsstyrelsen Skåne
De viktigaste åtgärderna är att
Tack vare skarpare lagstiftning kan användningen av särskilt farliga ämnen förväntas minska framöver. Nya farliga ämnen kan i framtiden identifieras till följd av nytt dataunderlag som resulterar i nya bedömningar, men processen är långsam.
Regionalt pågår mycket arbete beträffande utfasning av farliga ämnen samt hantering av kemiska produkter, och det arbetet behöver aktivt upprätthållas inom tillsynen av miljöfarlig verksamhet. Lagstiftningen behöver också skärpas ytterligare om utfasningsarbetet ska komma igång i tillräcklig utsträckning för att miljömålet ska kunna nås. Även verksamhetsutövare behöver i högre utsträckning ta initiativ till ytterligare utfasning.
Farliga ämnen är vanligt förekommande i bekämpningsmedel, och tillämpning av integrerat växtskydd är en viktig del av att minska användningen av särskilt farliga ämnen.
Miljöfarlig verksamhet är all användning av mark, byggnader eller anläggningar som kan medföra störningar för människors hälsa eller miljön. Regler för miljöfarlig verksamhet finns i miljöbalken.
Integrerat växtskydd handlar om en hållbar användning av kemiska växtskyddsmedel. Genom att kombinera olika typer av åtgärder bekämpar du ogräs, svampsjukdomar och skadeinsekter.
Enligt preciseringen ska förorenade områden vara åtgärdade i så stor utsträckning att de inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön. För att uppnå detta behöver saneringstakten öka.
Enligt nya miljödomar är verksamhetsutövarens ansvar mindre än i tidigare praxis, och bidragsmedel kan därför komma att krävas i större omfattning än tidigare. Det statliga bidraget behöver därför öka. Även resurserna för regionalt och lokalt tillsynsarbete behöver stärkas för att öka antalet privatfinansierade saneringar.
Förorenade områden är platser som riskerar att skada eller skapa olägenhet för miljön eller människors hälsa. Länsstyrelsen samordnar länets arbete med förorenade områden, bedriver tillsyn och ger stöd till kommunerna.
Kunskapen om de kemiska ämnena har ökat men är fortfarande otillräcklig. Målet om att minska den sammanlagda exponeringen för kemiska ämnen är beroende av fortsatta miljötekniska innovationer, en ökad ambitionsnivå i samhället med ändrade konsumtionsvanor och minskade utsläpp från industrin, minskad förekomst av långväga transporter och minskat användande av fordon med dieseldrivna motorer.
Det genomförs i dagsläget många insatser för att öka informationsflödet och höja kunskapsnivån beträffande miljö- och hälsofarliga ämnen, exempelvis omfattande arbete med behörighetsutbildningar för hantering och användning av bekämpningsmedel och information om kemikalier i skolmiljöer.
Trots det är bedömningen att den generella kunskapen om miljö- och hälsofarliga ämnen fortfarande är alltför låg, sett till hela kemikaliekedjan från kemiska produkter till kemiska ämnen i varor. Det saknas också än så länge regionalt underlag för att bedöma denna precisering i sin helhet.
Det sker mycket beträffande information om miljö- och hälsofarliga ämnen, exempelvis information om kemikalier i skolmiljöer och tidigare insatser gällande konsumenters rättigheter att ta del av information om farliga ämnen i varor som inhandlas.
Trots det är både tillgång till och efterfrågan på information fortfarande alltför liten, och kunskapsnivån hos de aktörer som borde kunna förmedla uppgifter om farliga ämnen i material och produkter, främst importörer och distibutörer, är alltför låg. Det saknas också än så länge regionalt underlag för att bedöma denna precisering i sin helhet.
Länsstyrelsen är med och övervakar miljön i Sverige. Vi studerar bland annat regionala miljöfrågor som är viktiga i länet just nu.
Att undersöka och följa tillståndet i miljön över tid är en viktig del av Länsstyrelsens miljöarbete. Resultaten används bland annat för att följa upp arbetet med miljömålen, för att upptäcka nya hot mot miljön och för att fungera som referensmaterial för andra typer av miljöstudier.
Miljöövervakning kopplad till Giftfri miljö, Länsstyrelsen Skåne
En förutsättning för att kunna följa utvecklingen mot en giftfri miljö är att identifiera nya ämnen som kan vara skadliga för människa och miljö. Detta kan göras inom screeningprogrammet.
En variant av screening är att göra breda undersökningar av många olika miljöföroreningar i utvalda områden, för att få en uppfattning om den totala föroreningssituationen i området och vilka ämnen som kan behöva studeras ytterligare.
En annan variant är att studera något specifikt ämne eller en grupp av ämnen för att undersöka spridning och förekomst i miljön.
Screening av miljögifter, Regional miljöövervakning, Länsstyrelserna
Under Åtgärdsarbete redovisas pågående eller genomförda åtgärder på regional nivå med fokus på det senaste året. Åtgärder som genomförts av statliga myndigheter eller till följd av statliga styrmedel har prioriterats i redogörelsen, eftersom uppföljningen används som underlag för nationell uppföljning. Redovisningen kan även omfatta förändrade eller nya styrmedel.
Kemikaliefrågan ligger i fokus i Skåne och ett flertal projekt och punktinsatser genomförs för att reducera risker från kemikalier.
Genom behörighetsutbildningarna för användning av bekämpningsmedel har Länsstyrelsen Skåne nått 789 personer under 2022-2023. Effekten av det är att lantbrukare i länet hålls uppdaterade om hur de ska agera för att användningen av bekämpningsmedel i länet inte ska förorena vattendragen mer än nödvändigt.
Det tidigare tillsynsprojektet för integrerat växtskydd har följts upp, och resultatet visar att 98 procent av lantbrukarna som kontrollerades uppfyllde kraven för säker spridning av bekämpningsmedel.
För att få använda växtskyddsmedel i klass 1L-2L behöver du ha behörighet. Genom en grundkurs på fyra dagar får du det användningstillstånd och den behörighet som krävs. Behörigheten gäller i fem år och förnyas genom att delta i en vidareutbildning.
Yrkesmässig användning av växtskydd, behörighetsutbildningar och sprutjournaler, Länsstyrelsen Skåne
Länsstyrelsen Skåne har under 2022-2023 genomfört uppföljande provtagningar och analyser av förekomsten av bekämpningsmedel i tretton skånska vattendrag. Resultatet visar att bekämpningsmedel förekommer i alla dessa vattendrag. Halterna varierar dock mycket över tiden.
Länsstyrelsen Skånes miljötillsyn har under 2023 haft ett fortsatt fokus på recipientkontroll och utsläpp till vatten, vilket på sikt förväntas ge bättre inblick i hur dessa kontroller fungerar i länet. Som en följdeffekt kan vi få en bättre bild av statusen i länets vattenrecipienter.
Vid prövning av tillstånd enligt miljöbalken arbetar Länsstyrelsen Skåne för att farliga kemiska ämnen inte ska tillåtas förekomma inom ramen för nya tillstånd, om de inte är absolut nödvändiga. Länsstyrelsen Skåne arbetar också aktivt för att vid tillståndsprövningen föreskriva villkor om att fasa ut farliga ämnen.
Flera större bolag har i samband med tillståndsprövning enligt miljöbalken självmant föreslagit strängare krav på sina egna utsläpp, baserat på att teknikutveckling och bättre reningsmetoder medför större möjligheter att sänka utsläppen.
Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med Trelleborgs kommun särskilt drivit på arbetet med sanering av det kraftigt förorenade före detta gasverksområdet i Trelleborg, och har under det senaste året avslutat saneringen. Målet var att marken ska bli tillräckligt ren för att kunna bebyggas med bostäder, och det målet anses nu vara uppnått.
Länsstyrelsen Skåne har under det senaste året startat upp arbetet med två regeringsuppdrag som syftar till att kartlägga och inventera områden som är förorenade med per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) och förorenade sediment. För PFAS-uppdraget är Länsstyrelsen Skåne samordnare för länsstyrelsernas gemensamma arbete. Arbetet ska i förlängningen leda till åtgärder i form av sanering och till kunskap om hantering av förorenade områden.
Länsstyrelsen Skåne är först i landet med att genomföra provtagningar efter föroreningar av botten i hav, sjöar och vattendrag. De så kallade sedimentprovtagningarna är en fortsättning av arbetet att kartlägga förorenade områden i Skåne. Arbetet påbörjas under hösten 2023 och kommer att fortsätta fram till 2025.
Det är medel från Naturvårdsverket som möjliggör arbetet. Totalt har Länsstyrelsen Skåne sökt och fått över 5 miljoner kronor för att inventera PFAS-förorenade områden och förorenade sedimentområden i Skåne.
– Tidigare har man genomfört kartläggningar av förorenade områden i stor skala i marken men det är första gången som vi i större skala ska genomföra riktade provtagningar som bekräftar PFAS och föroreningar i sediment, säger Magnus Lund, miljöhandläggare på Enheten för förorenade områden och avfallstransporter på Länsstyrelsen Skåne.
Hela nyheten ”Skåne satsar stort på kartläggning av förorenade områden”, Länsstyrelsen Skåne.
Helsingborgs stad har under 2023 reviderat sina riktlinjer för konstgräsplaner för att minska spridningen av mikroplaster, samt fokuserat sin miljötillsyn på att minska läckage av bekämpningsmedel från växthusverksamheter. Staden har också riktat särskilt fokus i sin tillsyn över kemikaliehantering gentemot verksamheter som ligger inom vattenskyddsområden.
Inom Söderåsens Miljöförbund (som representerar Klippans kommun, Perstorps kommun, Svalövs kommun och Örkelljunga kommun) fokuseras tillsynen på minskad kemikalieanvändning samt på försäljning av bekämpningsmedel.