Biogaslastbilar en lyckad investering

Åkeriföretaget KDT i Kristianstad fick stöd från Klimatklivet för att köpa in två biogaslastbilar. I ett par år har nu dessa lastbilar rullat längs Skånes vägar, och företagets VD är både nöjd och stolt över investeringen.

Att bidra i omställningen till ett fossilfritt samhälle var det främsta motivet bakom beslutet att investera i biogaslastbilar. Stödet från Klimatklivet var viktigt för att företaget skulle våga ta steget.

– Jag känner mig stolt över att vi satsat på detta, och jag vill ju också att mina anställda ska kunna vara stolta över att vi går i bräschen, berättar företagets VD Stefan Johansson.

Åkeriföretaget arbetar främst med körningar inom jordbruket. Flera av kunderna är positiva till att lastbilarna drivs av biogas.

– Vi gör bland annat körningar åt biogasanläggningar. Att då köra på biogas känns väldigt bra, berättar Stefan Johannson.

Några större utmaningar kopplat till de två biogaslastbilarna har företaget inte stött på. I början uppkom några mindre problem när bilarna skulle servas. Detta var innan verkstäderna arbetat upp en rutin för hantering av biogaslastbilar, och nu har det blivit mycket bättre, berättar Stefan.

– Bilarna fungerar bra och det känns driftsäkert. Ja, det rullar på helt enkel!

Två biogaslastbilar
Foto: KDT i Kristianstad

Reportaget ovan är en del i en serie om Klimatklivet. Du kan läsa alla artiklarna under Reportage: Klimatklivet.

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Klimatinvesteringsstöd på Länsstyrelsen Skånes webbplats.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.