Nya förslag för grön omställning i skånsk livsmedelssektor

Livsmedelssektorn står för nästan en fjärdedel av växtgasutsläppen i Skåne. Men den gröna omställningen går trögt. Aktörer inom sektorn har nu tagit fram förslag på hur marknaden för fossilfria livsmedel kan stärkas.

Beroende av fossila bränslen

Bara transportsektorn släpper ut mer växthusgaser i Skåne än livsmedelssektorn (andelen är 35 respektive 23 procent av de totala utsläppen). Men medan elektrifiering och andra åtgärder pressar ned utsläppen inom transport och industri, påverkas inte livsmedelssektorn i samma utsträckning.

De flesta lantbrukare och lantbruksföretag är starkt beroende av fossila bränslen för det centrala i produktionen: maskiner, transporter, gödsel, foder och bekämpningsmedel. Att byta ut det mot förnybart och fossilfritt är möjligt rent tekniskt, men omöjligt för lantbrukarna ekonomiskt, säger klimat- och energistrateg Peter Odhner på Länsstyrelsen Skåne, som tillsammans med Region Skåne och Livsmedelsakademin lett projektet ”Fossilfri mat – ett mer cirkulärt livsmedelssystem”.

Resultatet presenteras i ny broschyr

Projektet har under 2023 och 2025 samlat aktörer inom livsmedelssektorn till seminarier och intervjuer. Detta för att undersöka hur en grön omställning inom livsmedelssektorn kan gå till. Resultatet presenteras nu i broschyren ”Fossilfri livsmedelsproduktion för en hållbar framtid i Skåne”.

Den låga lönsamheten inom lantbruket är en den största utmaningen. Aktörerna menar att samverkan mellan producenter, uppköpare och förädlare är nödvändig för att skapa förutsättningar att dela på risker och kostnader i livsmedelskedjan, säger Peter Odhner.

Fyra konkreta förslag för att öka efterfrågan

Ett annat problem som identifierats är att efterfrågan på hållbara alternativ är låg. Några konkreta förslag lyfts fram för att öka efterfrågan:

  • Minskade marginaler för livsmedelshandlarna på hållbara alternativ för att hålla nere konsumenternas matkostnader jämfört med konventionella alternativ.
  • Utveckling av e-handel där konsumenter kan handla fossilfria produkter direkt från producenter till konkurrenskraftiga priser.
  • Samarbeten med starka varumärken eller restauranger som är villiga att betala extra för fossilfria alternativ.
  • Ekonomiskt stöd till lantbrukare som vill ställa om.

I projektet har vi visat att fossilfritt kan bli attraktivt även i livsmedelskedjan, precis som fossilfritt stål. Med rätt insatser tror jag att vi kommer att kunna köpa fossilfri mat i butiken om några år, säger Peter Odhner.

Fossilfri livsmedelsproduktion för en hållbar framtid i Skåne, Länsstyrelsen Skåne