Start › Bedömningar 2020 › Myllrande våtmarker 2020
MÅL: Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden.
BEDÖMNING: Många insatser görs i form av skydd, nyanläggningar, restaureringar och skötsel, trots det fortsätter Skånes våtmarker påverkas negativt av dikesrensningar, utebliven hävd och övergödning.
Varje miljökvalitetsmål har preciseringar som förtydligar målet och används i det löpande uppföljningsarbetet av målet. För miljömålet Myllrande våtmarker finns följande preciseringar:
Länsstyrelsen bedömer att målet inte kommer nås till år 2020 och det går inte att se en tydlig riktning för utvecklingen i miljön. Samtidigt som många insatser görs både för att anlägga nya våtmarker och för att skydda, restaurera och upprätthålla skötseln i de vi har, så fortsätter länets våtmarker att påverkas negativt till följd av dikesrensningar, utebliven hävd och övergödning.
Lokala vattenvårdsprojektet (LOVA) har under 2019 fått extra resurser, vilket är mycket positivt då många nya våtmarker anläggs med dessa pengar. Extrasatsningen mot övergödning har lett till uppsökande verksamhet och projektering av flera nya våtmarksprojekt. Det är dock viktigt med långsiktighet i den här typen av satsningar för att kostnadseffektiviteten ska bli god.
Avbrottet i våtmarkssatsningen inom den Lokala naturvårdsatsningen (LONA) har inneburit att projekt försenats. Förtroendet för stödformen har minskat, vilket även spiller över på andra liknande stödformer som till exempel LOVA.
Länsstyrelsen Skåne har genom det allmänna ombudet hos Skatteverket drivit frågan om det föreligger avdragsrätt för moms vid våtmarksanläggning. I ett fall har beslut kommit som visar på att avdragsrätt kan föreligga, vilket skulle tillgängliggöra ytterligare medel inom landsbygdsprogrammet då momsen inte blir en stödgrundande kostnad. Pengarna skulle då räcka till fler våtmarksprojekt.
Frågan om infallande strandskydd vid anlagda våtmarker har ännu inte fått någon lösning. Den pågående nationella utredningen om strandskyddet kan förhoppningsvis ge svar på denna viktiga fråga.
Befintliga styrmedel räcker inte för att säkerställa tillräcklig hänsyn inom jord- och skogsbruket. Skyddszoner kring våtmarker behövs i större utsträckning både inom jord- och skogsbruket och rensning av befintliga diken försvårar åtgärder för att skydda och restaurera våtmarker. Långsiktiga lösningar behövs för att sköta de hävdberoende våtmarkerna, framför allt rikkärren.
Arbetet med att skydda våtmarker går långsamt och under väntetiden försämras statusen för flera våtmarker. I regleringsbrevet måste skydd av våtmarker lyftas för att Länsstyrelsen Skåne ska kunna prioritera detta. Det är också av stor vikt att myrskyddsplanen revideras. En del myrar har ett stort behov av restaurering när det gäller hydrologi. Dikningsföretag och risk för översvämning av omgivande marker omöjliggör restaurering även när myrarna blir naturreservat.
I det skånska kulturlandskapet finns starka kulturmiljövärden knutna till äldre bevattningssystem, så kallade ängavattningar. För att miljömålet ska kunna uppnås med avseende på kulturmiljövärden knutna till våtmarker krävs utvecklad kunskap och samordning i hanteringen av miljöer av denna typ.
Information och uppsökande verksamhet till markägare är viktigt för att ta tillvara på det stora intresse som finns för skötsel och återskapande av våtmarker. Fortsatta resurser till vattenråden och kommunerna är också angeläget eftersom kommunerna äger mycket mark och har möjlighet att anlägga våtmarker.
Under Åtgärdsarbete redovisas pågående eller genomförda åtgärder på regional nivå med fokus på det senaste året. Åtgärder som genomförts av statliga myndigheter eller till följd av statliga styrmedel har prioriterats i redogörelsen, eftersom uppföljningen används som underlag för nationell uppföljning. Redovisningen kan även omfatta förändrade eller nya styrmedel.
Våtmarkssatsningen uppmuntrar länsstyrelser, kommuner och lokala aktörer i Sverige till att anlägga nya och restaurera befintliga våtmarker. Syftet är att öka tillskottet till grundvattnet eller stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena.