Naturbaserade lösningar används som åtgärder för att öka naturens egen motståndskraft mot klimatförändringar och skapa förutsättningar för samhället att anpassa sig till effekterna av ett förändrat klimat och kan samtidigt skapa bättre förutsättningar för bevarandet av biologisk mångfald.
Erfarenheter från projekten Life Coast Adapt samt Building with Nature, som båda utarbetar förslag och tester för att ta fram de bästa naturbaserade lösningarna, sprids för att klimatanpassa Skåne.
Projekten visar även på vikten av att arbeta uppströms för att minska belastningen både vad gäller kvantitet och kvalitet av dagvattenpåverkan vid Skånes kuster. I kommunernas översiktsplaner anges förutsättningarna för eventuella anpassningsåtgärder och kommunens ställningstagande angående markanvändningen.
Webbinarium: Hur kan naturen hjälpa oss att hantera ett förändrat klimat?
Hur kan vi använda naturbaserade lösningar för att öka naturens egen motståndskraft mot klimatförändringar och skapa förutsättningar för samhället att anpassa sig till effekterna av ett förändrat klimat och samtidigt skapa bättre förutsättningar för bevarandet av biologisk mångfald? Det var temat för ett webbinarium Länsstyrelsen Skåne ordnade den 21 april 2023.

Frukostwebbinarium: Hur kan naturen hjälpa oss att hantera ett förändrat klimat? (mediaflow.com)
Ur programmet:
- Naturbaserade klimatanpassningsåtgärder i Skåne, Pär Persson, vattenstrateg, Länsstyrelsen Skåne
- Öppen dagvattenhantering i ett förändrat klimat, Johanna Sörensen, bitr. universitetslektor, Avdelningen för teknisk vattenresurslära, Lunds universitet
- Mångfunktionella naturbaserade lösningar i Lussebäckens delavrinningsområde i Helsingborg, Daniel Graf, miljöstrateg vatten, Miljöförvaltningen, Helsingborgs stad
- Utvärdering av naturbaserade klimatanpassningsåtgärder i Lussebäcken, Pär Persson, vattenstrateg, Länsstyrelsen Skåne
- Vilka är framgångsfaktorerna för arbetet med naturbaserade klimatanpassningslösningar?
- Avslutande samtal om erfarenheter med inbjudna föreläsare.