Vid förändringar av platser som är allmänt tillgängliga, oavsett huvudmannaskap, ska kommunen i samverkan med andra aktörer säkerställa att miljön görs tillgängliga för alla. Det gäller allt från ytor för lek och spel, platser för möten, gröna områden såväl som där människor rör sig till fots eller cykel. För att åstadkomma detta krävs samstämmighet kring gestaltningsarbetet och i förvaltningsskedet.
Webbinarium: Hållbara markanvisningar – hur gör man?
Här kan du se en inspelad version av vårt frukostwebbinarium från den 11 december 2024, där vi diskuterar miljö- och hållbarhetskrav i markanvisningar. Ta del av goda exempel från skånska kommuner och få information om den handbok som är på väg att tas fram.

Hållbara markanvisningar – hur gör man? mediaflow.com
Markanvisningar är ett av de verktyg som en kommun kan använda för att styra stadens utveckling och säkerställa att det som byggs uppnår uppsatta mål. I markanvisningar kan kommunen tidigt förhandla om sådant som inte går att påverka i samma utsträckning i detaljplaneprocessen. Det kan till exempel vara krav på hållbara material, låg energianvändning, eller sociala krav.
Webbinariet riktar sig i första hand till dig som är politiker eller tjänsteperson med ansvar för exploatering, stadsutveckling eller miljö- och hållbarhetsfrågor. Webbinariet är också intressant för alla andra aktörer som vill bidra i det gemensamma arbetet för en hållbar samhällsutveckling i Skåne.
Under detta webbinarium:
- Alexander Gösta från Sveriges forskningsinstitut RISE berättar om ett pågående projekt där de tar fram en handbok och kravlista för hållbara markanvisningar.
- Malmö och Helsingborg stad delar med sig av hur de arbetar med hållbarhet i sina markanvisningar.
Relevanta projekt och goda exempel
Bättre kravställning och hållbarhet i markanvisningsprocesser, RISE