Cirkulära avloppslösningar för återanvändning av renat avloppsvatten

Arbetet för att renat avloppsvatten kan återanvändas för internt bruk i reningsverk, för externt bruk i industri eller till bevattning samt för eventuell infiltrering för att öka grundvattenbildningen bör stimuleras. För att detta ska vara möjligt är det viktigt att öka provtagning på utgående avloppsvatten, utreda om fler reningssteg ska installeras och om avancerad rening […]
Undersökningar och effektivare åtgärder inom förorenade områden

A) Inom arbetet med förorenade områden, både inom tillsynen och genom statligt stöd eller bidrag, utförs undersökningar, och vid behov åtgärder, avseende objekt med riskklass 1 och 2. För att stödja kommunernas tillsynsarbete ges riktad vägledning samt utbildning om att undersöka och åtgärda förorenade områden. B) Inför åtgärder av förorenade områden utreds alternativa åtgärdstekniker framför […]
Minskade utsläpp av farliga kemiska ämnen

Arbetet för att minska utsläpp och läckage av farliga kemiska ämnen från punktkällor och diffusa källor upprätthålls på en hög nivå genom aktiv tillsyn av kemikaliehantering vid miljöfarliga verksamheter. Fokus behöver ligga på att den kemikalieanvändning som inte kan undvikas ska ske på ett säkert sätt, och behöver innefatta aktiva kontroller av miljöfarliga verksamheters fysiska […]
Regional strategi för friluftsliv

En regional strategi för ett hållbart friluftsliv tas fram. Friluftslivets alla aktörer har olika roller och ansvar för att bidra till friluftslivspolitiken. För att gemensamt bidra till ett hållbart friluftsliv i Skåne som inkluderar alla olika målgrupper finns det behov av en gemensam övergripande strategi som tar sikte på friluftslivspolitiken och de tio friluftslivsmålen.
Kunskapen om kulturmiljön utvecklas

Kunskaps- och planeringsunderlag avseende kulturmiljöns värden uppdateras och utvecklas så att de bidrar till kulturmiljöhänsyn i planerings- och samhällsbyggnadsprocesser och vid insatser för miljö- och klimatomställning.
Strategi för invasiva främmande arter

Regional strategi för invasiva främmande arter uppdateras och genomförs för att öka medvetenheten kring invasiva främmande arter, minska spridningen av väletablerade invasiva arter samt få till platseffektiv bekämpning. EU-listade invasiva, främmande arter har högst prioritet i bekämpningsarbetet och dessa arter ska när det är möjligt helt utrotas ur länet.
Naturvårdsåtgärder för hotade arter

Åtgärdsprogram för hotade arter och biotoper genomförs. Viktiga livsmiljöer för dessa arter förbättras och utökas geografiskt. Informationsinsatser om arter som är på väg att försvinna genomförs som en förstärkning av arbetet. EU:s Life+ projekt om restaurering av vattendrag och hävdade marker genomförs. Nya Life-projekt för hotade livsmiljöer och arter i Skåne tas fram.
Genomförande av strategi för formellt skydd av skog

Den regionala strategin för formellt skydd av skog genomförs. Strategin ska bidra till ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt formellt skydd för skogsbiologiska värdekärnor, även om andra motiv för skyddet finns, som exempelvis den tätortsnära naturens betydelse för friluftslivet. Strategin ska även bidra till uppfyllandet av relevanta internationella och nationella mål, och utgör ett gemensamt underlag för […]
Information om effekter på skogsmarken vid biobränsleuttag

Markägare informeras om hur biobränsleuttag kan påverka produktionsförmåga, biologisk mångfald, körskador och försurning av skogsmark.
Restaurering av marina miljöer genom återföring av sten

Insatser genomförs för att kartlägga historisk förekomst av stenfiske för att därefter identifiera och prioritera lämpliga områden där återföring av sten kan bli aktuellt. Åtgärden bidrar till att återställa havsbottnar i områden där block och sten tidigare har tagits bort och återskapa viktiga livsmiljöer för hårdbottenlevande arter.