Stöd till affärsutveckling av företag på landsbygden

Stimulera och möjliggöra för landsbygdsföretagare att främst via kompetensutveckling och rådgivning ge förutsättningar för företagsutveckling och affärsmässighet i förhållande till egna uppsatta mål för företaget och samhällets förväntningar. Särskilt fokus bör läggas på företagens möjligheter att agera inom cirkulära affärsmodeller.
Inköp av miljöbra mat

Offentlig sektor köper i högre utsträckning in mat som gynnar hållbar matproduktion och bidrar till minskade klimatutsläpp. Närproducerade, ekologiska och säsongsanpassade råvaror prioriteras. Andelen vegetabilier och naturbeteskött ökas. Kartläggning av möjligheter för att underlätta t.ex. upphandling av närproducerat kan behövas.
Främja kolinlagring i jordbruksmark

Främja odlingsmetoder som ökar kolinlagringen i jordbruksmarken och samtidigt minskar förlusterna av kol till atmosfären. Stimulera till ökad anslutning till stödformer för odling av fånggröda och vårbearbetning, i syfte att öka kolinlagringen och minska kväveutlakningen. Främja spridning av resultat från forsknings- och utvecklingsprojekt angående biokol och dess positiva inverkan på kolinlagring exempelvis vid arrangemang av […]
Åtgärder för vattenhushållning och klimatanpassning i landskapet

Naturliga och naturlika svämområden och våtmarker som fungerar som utjämnande magasin vid höga flöden bevaras och återskapas för att minska risken för erosion, översvämningsskador och uttorkning. Om bevattningsdammar anläggs ges de utformningen av våtmarker och ges även värden för biologisk mångfald och näringsrening och anpassas till landskapsbilden, samtidigt som de hushåller med vatten genom att […]
Stöd för bredbandsutbyggnad och ökad digitalisering inom livsmedelsproduktionen

Tillgång till snabbt bredband i hela Skåne och en ökad grad av digitalisering i livsmedelsproduktionens processer främjas. Särskilda satsningar för bredbandsutbyggnad på landsbygden, där primärproduktionen sker, är särskilt viktig.
Stöd till teknikutveckling för ökad resurseffektivitet i livsmedelsproduktionen

Innovationer och investeringar i ny teknik främjas för ökad resurshushållning och minskad negativ miljöpåverkan i livsmedelsproduktionen, både inom primärproduktionen och den industriella livsmedelsproduktionen.
Strategi för småbiotoper i odlingslandskapet

En strategi för hur mängden småbiotoper ska bevaras i odlingslandskapet och öka i slättbygden tas fram och implementeras för att kartlägga och förbättra situationen för dessa livsmiljöer i jordbrukslandskapet. Goda exempel används för att sprida engagemanget till brukare och allmänheten.
Cirkulära avloppslösningar för återanvändning av renat avloppsvatten

Arbetet för att renat avloppsvatten kan återanvändas för internt bruk i reningsverk, för externt bruk i industri eller till bevattning samt för eventuell infiltrering för att öka grundvattenbildningen bör stimuleras. För att detta ska vara möjligt är det viktigt att öka provtagning på utgående avloppsvatten, utreda om fler reningssteg ska installeras och om avancerad rening […]
Information om effekter på skogsmarken vid biobränsleuttag

Markägare informeras om hur biobränsleuttag kan påverka produktionsförmåga, biologisk mångfald, körskador och försurning av skogsmark.
Lokalisering av våtmarker utifrån biologisk mångfald, övergödning och minskad klimatpåverkan

A) En våtmarkskarttjänst tas fram för att identifiera de bästa våtmarkslägena för att förstärka värdetrakter inom grön infrastruktur, minska övergödningen i enlighet med åtgärdsprogrammet för vattenförvaltningen och övergödningsstrategin, ÅGP-arbete, flödesutjämning, vattenhushållning, minskad klimatpåverkan, till exempel genom återvätning av organogena jordar, samt brunifiering. B) Med hjälp av underlaget från karttjänsten fortsätter arbetet med att skapa nya […]